わたしたちの郷土 河東町 河東郷土理解資料1 -014/161page
(3)一41 強清水(こわしみず)では、手打(てう)ちそばも有名(ゆうめい)です。
Handmade buckwheat noodles are also famous in Kowashimizu.
(3)一42 強清水の天ぷらとそばは、とてもよくあいます。
Kowashimizu Tempura and buckwhea tnoodles are well matching.
(3)一43 そばは、麺類(めんるい)です。
A buckwheat noodle is a type of noodles.
(3)一44 そばという植物からそばの実(み)を採(と)ります。
A buckwheat noodle is taken from buckwheat plants.
(3)一45 そばの実(み)をひいてそば粉(こ)をつくります。
A buckwheat noodle seed is ground to make buckwheat flour.
(3)一46 そば粉に水を混(ま)ぜてそばをつくります。
Water is added and mixed with buckwheat flour to make buckwheat nodles.
(3)一47 そばを作ることをそば打ちといいます。
Soba-uchi means to make buckwheat noodles.
(3)一48 そば打ちではそば粉をよくこねます。
Buckwheat flour is kneaded to make buckwheat noodles.
(3)一49 そば打ちでばそば粉をよく伸(の)ばします。
Buckwheat noodles is stretched to make buckwheat noodles.
(3)一50 そば打ちは、そば粉を長い麺(めん)に変(か)えることです。
Soba-uti is done to make long buckwheat noodles.
(3)一51 そばは、蛋白質(たんぱくしつ)が豊富(ほうふ)です。
Buckwheat noodles are rich in protein.
(3)一52 人がそば打ちしたそばを手打ちそばといいます、
Teuchi-soba is a handmade buckwheat noodles.
(3)―53 そば打ちは、機械(きかい)でもできます。
Machines are also used to make buckwheat noodles.
(3)―54 機械で打ったそばより、手打ちそばの方がおいしいです。
Handmade buckwheat noodles are more delicious than thosa made by machines.
(3)―55 そば打ちの方法(ほうほう)は、そばをつくる人によって違(ちが)います。
Different people make buckwheat noodles in different ways.
(3)―56 そば打ちの上手(じょうず)な人をそば打ち名人(めいじん)といいます。
A person who is exper at making buckwheat noodles is called a master-hand buckwheat noodle maker.
(3)―57 そばという植物は、朝夕(あさゆう)が涼(すず)しいところでよく育ちます。
Buckwheat plants grow in the places where are cool in the morning and the evening.
(3)―58 そばという植物は、肥料(ひりょう)の少ないところでもよく育ちます。
Buckwheat plants do not require much fertile soil to grow.
(3)―59 強清水は、高冷地(こうれいち)なのでそばがおいしいのです。
Kowashimizu's buckwheat noodles are delicious becausa Kowasimmizu is a cold upland.
(3)―60 そば打ちには良い水が必要(ひつよう)です。
Buckwheat noodles require good fresh water.
(3)―61 強清水は、名水(めいすい)の地なのでそばがおいしいのです。
The backwheat noodle has very good tastes because of the good quality of water in Kowahimizu.
(3)―62 そばは、お湯でゆでてから食べます。
Buckwhaet noodles are boiled before eating .